Bautura este recomandata de fitoterapeuti datorita proprietatilor diuretice, depurative, utile pentru sanatate si este considerata un adevarat elixir. In antichitate se spunea ca ar fi ”bautura zeilor”.
Seva de mesteacan este extrasa din copacii care apartin speciei Betula.
Antioxidant - Seva de mesteacan contine o cantitate remarcabila de antioxidanti polifenoli, care protejeaza celulele de daunele provocate de radicalii liberi. Studii recente sugereaza ca polifenolii pot preveni mai multe afectiuni, inclusiv bolile de inima, diabetul de tip 2, osteoporoza, boala Alzheimer, boala Parkinson si chiar si anumite forme de cancer. Pe langa polifenoli, seva de mesteacan contine si vitamina C care actioneaza, la randul sau, ca un antioxidant si mentine sanatatea si frumusetea pielii si parului.
Agent de drenare excelent - Seva de mesteacan tonifica organismul si favorizeaza combaterea calculilor renali. Se recomanda administrarea a 2 ml de 2 ori pe zi, dimineata si seara, 1 luna, in cazul adultilor. Pentru copiii de peste 10 ani, este indicata pentru aceeasi frecventa si perioada doza de 1 ml. Ca sa beneficiezi de calitatile mesteacanului, care s-a dovedit util in caz de eczeme, cistite, reumatism, inflamatii, tine cura cu seva 3 saptamani, timp in care este benefic sa bei 1 litru de lichid pe zi. Curele sunt benefice primavara si toamna, cand organismul are nevoie de detoxificare si la nivelul articulatiilor. Extractul contribuie la eliminarea acidului uric care s-a depus pe articulatii.
Cum se face - Seva de mesteacan se recolteaza primavara. Aceasta este perioada cand seva, lichidul binefacator din mesteceni, urca in trunchiul arborilor si poate fi extras. Daca ai posibilitatea, ar fi bine sa recoltezi singur seva, insa la fel de bine o poti achizitiona din magazinele cu profil naturist sau din surse de incredere care comercializeaza acest produs. Da ca o procuri direct din mesteacan, faci o gaura in trunchi si cu ajutorul unui furtun si al unei sticle incapatoare extragi seva. In cateva ore, poti obtine chiar si 1 litru de seva. Este obligatoriu ca, dupa ce arborele ti-a „daruit“ acest elixir, sa acoperi gaurile facute cu rasina sau cu ceara, pentru ca mesteacanul sa nu se imbolnaveasca sau sa se usuce.

Retentie de apa - De la acest arbore se utilizeaza in scop terapeutic scoarta, frunzele si mugurii pentru infuzii si decocturi, uleiul extras din scoarta pentru diminuarea crampelor musculare, pentru dureri si inflamatii. Frunzele tinere, de primavara, pot fi consumate proaspete, in cure de purificare a organismului. Acestea favorizeaza eliminarea excesului de acid uric si aduc beneficii in caz de retentie de apa. Cand suferi din pricina picioarelor umflate, bea infuzie din 40 g de frunze uscate si 1 litru de apa fiarta (amestecul se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara). Sunt indicate 2-3 cesti de infuzie pe zi.
Posibile reactii adverse
Pentru ca cercetarile sunt limitate pe proprietatile si actiunile sevei de mesteacan, nu se cunosc foarte bine posibilele reactii adverse. Asadar, fiind un produs vegetal putin studiat, exista riscul de alergii, mai ales in randul persoanelor care au istorc de alergii alimentare. Daca ai profil alergic, este recomandat sa te consulti cu medicul alergolog inainte de a consuma seva de mesteacan.
De asemenea, este bine de retinut ca un consum excesiv de apa de mesteacan poate duce la intoxicatie cu mangan, avand in vedere continutul mineral crescut al acesteia. Tot din acest motiv, nu se recomanda seva de mesteacan persoanelor care au afectiuni ale ficatului.
Momentan, specialistii recomanda o cantitate de 9-11 mg de seva de mesteacan pe zi, pentru adulti, respectiv 2-6 mg pentru copii. Aceste cantitati sunt echivalentul a aproximativ trei portii pe zi pentru adulti si o portie pe zi pentru copii.