1. Ceaiul verde

Apreciat atat in tarile asiatice, cat si in Europa, ceaiul verde este recunoscut pentru cantitatea sa mare de antioxidanti si pentru numarul redus de calorii. Dar, pe langa aceste calitati, celebra bautura ajuta la ameliorarea starilor depresive, imbunatateste circulatia sangvina, regleaza metabolismul si reduce impactul negativ al radicalilor liberi in corp. De asemenea, alaturi de ceaiul negru, ceaiul verde poate fi un inlocuitor excelent pentru cafea, fiindca ofera energie pentru tot restul zilei. Mai mult, ceaiul verde are si utilitate cosmetica. Cremele pe baza de ceai verde ajuta la ameliorarea acneei, contribuie la intinerirea celulelor pielii si asigura protectie impotriva razelor ultraviolete. Exista mai multe tipuri de ceai verde, printre cele mai consumate se numara, insa, Gyokuro sau ceaiul verde japonez si ceaiul Matcha. Pentru a te bucura te beneficiile multiple ale acestei bauturi trebuie sa o consumi cu masura si sa eviti consumul acesteia seara, fiindca iti poate da prea multa energie. De altfel, ceaiul verde este contraindicat persoanelor cu deficit de fier, celor care iau medicamente anticoagulante, cat si celor care sufera de hipertensiune, femeilor insarcinate sau care alapteaza.
De ce unii oameni albesc prematur? Factori care grabesc incaruntirea
2. Ceaiul de menta

Ceaiul de menta este foarte util celor care se confrunta cu stari de greata si probleme ale tractului intestinal. De asemenea, este bogat in calciu si vitamina B, avand un rol benefic si asupra sistemului imunitar. Oamenii au descoperit proprietatile ceaiului de menta inca din perioada antica, menta fiind utilizata in principal in ameliorarea si tratarea problemelor digestive. Dar, pe langa rolul benefic pe care ceaiul de menta il are asupra sistemului digestiv, acesta este util si in ameliorarea durerilor de cap, imbunatatirea memoriei si alungarea starii de oboseala, datorita gustului sau racoritor si revigorant. Ceaiul de menta poate fi consumat in orice moment al zilei, intrucat nu contine teina, insa este contraindicat persoanelor care sufera de reflux gastroesofagian, bebelusilor si copiilor mici. Femeile gravide si cele care alapteaza trebuie sa fie atente sa consume acest ceai cu moderatie.
3. Laptele gras

Laptele gras, contrar opiniei majoritatii, este mult mai sanatos decat laptele degresat, fiindca este mai natural decat acesta. Laptele este o sursa excelenta de calciu, vitamina D, potasiu, fier, precum si de alte minerale si vitamine. Toate aceste contribuie la functionarea optima a organismului, cresterea imunitatii si prevenirea anumitor boli, precum osteoporoza. Pentru a beneficia de proprietatile lui, nu este nevoie sa consumam lapte in cantitatii exagerate, un pahar de lapte pe zi fiind suficient. Consumul de lapte este indicat tuturor categoriilor de varsta, nu doar copiilor. Totusi, laptele trebuie evitat de cei care au alergie sau intoleranta la lactoza.
4. Laptele vegetal

Laptele vegetal este un inlocuitor excelent pentru laptele de origine animala, in cazul persoanelor vegetariene sau celor care tin post. Este bogat in fibre si proteine. Laptele de migdale este cunoscut pentru cantitatea mare de calciu si vitaminele D si E, cat si pentru faptul ca este bogat in minerale.Laptele de soia reduce nivelul colesterolului rau si scade nivelul trigliceridelor. Totusi, laptele de soia este bogat si in fitoestrogeni, care pot creste riscul de dezvoltare al cancerului de san, mai ales in cazul femeilor care au avut in familie cazuri de cancer mamar. De aceea, acestea ar trebui sa consulte medicul specialist, inainte sa inceapa sa consume lapte de soia.
5. Cafeaua neagra

Cafeaua neagra este recunoscuta pentru numarul extrem de redus de calorii, aceasta avand doar 5 calorii. De asemenea, aceasta imbunatateste memoria si functia hepatica, este bogata in antioxidanti si poate reduce riscul de accident vascular cerebral. Mai mult de atat, un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition a demonstrat ca persoanele care consuma cafea neagra cu moderatie au un risc redus de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.
6. Ciocolata calda

Ciocolata calda este bogata in antioxidanti si minerale. Boboabele de cacao contin polifenoli, care sunt antioxidanti naturali, Cacaua creste nivelul de energie si stimuleaza productia de serotonina, numita in mod popular ,,hormonul fericirii”. Cresterea nivelului de serotonina scade riscul de dezvoltare a depresiei si imbunatateste starea de spirit. Se recomanda consumul moderat de ciocolata calda. Ideal ar fi ca aceasta sa fie preparata cu lapte vegetal si sa nu contina zahar.
7. Sucul de portocale sau de lamaie

Portocalele si lamaile sunt bogate in vitamina C si antioxidanti, contribuind la mentinerea unei imunitati optime, imbunatatesc digestia, reduc starea de greata si pot reduce riscul de cancer. De asemenea, aceste sucuri cresc nivelul de energie si mentin sanatatea pielii. Se recomanda consumul de sucuri de portocale si lamai preparate in casa, intrucat cele din comert sunt bogate in zahar si arome.
8. Smoothie-urile facute in casa

Smoothie-urile de fructe si legume sunt bauturi bogate in vitamine si minerale, contribuind la mentinerea starii de bine. In functie de ingredientele continute, smoothie-ul poate inlocui cu usurinta o masa. Exista mai multe retete de smoothie adaptate pentru sportivi, pentru cei care vor sa slabeasca, cat si pentru cei care doresc sa ia in greutate.
Ce bauturi ar trebui sa eviti
Sucurile din comert, energizantele si bauturile create pentru sportivi ar trebui evitate intrucat sunt bogate in zahar si aditivi. De altfel, pot crea dependenta. Energizantele pot declansa disconfort cardiac, precum palpitatii si dureri in piept.