13.11.2022
Stiai ca ouale nu se depoziteaza in compartimentul destinat acestora in frigider? Afla de la nutritionista Maria-Victoria Racu cum se pastreaza corect produsele la frigider - VIDEO

Chiar daca obisnuim cu totii sa aranjam produsele “acolo unde este loc” in frigiderul nostru, specialistii recomanda o serie de masuri pentru depozitarea corecta a alimentelor. Nutritionista Maria- Victoria Racu vine cu cateva reguli de care sa tii cont atunci cand pastrezi produsele in frigider.

Curry vegan de la Valeria Turcan! Afla o reteta delicioasa pe care o poti prepara rapid acasa - VIDEO

Frigiderul are mai multe compartimente, iar temperatura din interiorul acestuia difera in functie de inaltimea raftului. Pentru pastrarea prospetimii si evitarea mirosurilor neplacute este foarte importanta pozitionarea corecta a produselor in frigider. 

Maria-Victoria RACU, MEDIC NUTRITIONIST: „Ca o regula importanta este sa nu supraincarcam frigiderul, sa nu plasam alimentele aproape unul de celalalt, sa nu le impingem foarte mult in spate sau in partile laterale si sa lasam un mic spatiu intre acestea pentru ca aerul rece sa aiba capacitatea sa circule, sa raceasca produsul si sa il pastreze proaspat un timp mai mare pentru ca in momentul in care aceasta circulatie a aerului nu are loc, respectiv ele se altereaza mai rapid.”

Pe raftul de sus al frigiderului, temperatura este constanta si mai inalta decat pe celelalte rafturi.

Maria-Victoria RACU, MEDIC NUTRITIONIST: „In acel compartiment stabilim produsele care au ramas de ziua trecuta si totodata punem si produsele alimentare care sunt mai nesanatoase, de exemplu prajiturile, checurile, fursecurile sau fast-foodul. In mod ideal aceste produse pe care le plasam intr-un colt mai dosit al frigiderului si nu la inaltimea ochilor trebuie sa fie si acoperite. De exemplu, sa fie o caserola mai etansa prin care sa nu vedem ce se afla acolo pentru ca in momentul in care venim flamanzi de la serviciu, deschidem frigiderul si deodata vedem aceasta prajitura si fiti siguri ca anume asta vom consuma in acea perioada a zilei.” 

Piciorul plat - simptome, cauze, tratament. Nicolae Bajurea, medic ortoped-traumatolog: „Una din simptomele timpurii este urma talpii pe podea, de obicei este o urma mai mare decat in mod normal” - VIDEO

Produsele lactate si untul se aseaza pe raftul din mijloc al frigiderului.

Maria-Victoria RACU, MEDIC NUTRITIONIST: „In niciun caz produsele lactate care le procuram in ambalaje de sticla sau plastic stationare nu le punem pe usa frigiderului pentru ca aceasta se deschide cel mai frecvent si respectiv pe usa este cea mai inalta temperatura. Totodata pe acest raft din mijloc putem sa plasam si conservele din carne pentru ca ele au nevoie de o temperatura mai joasa pentru a fi pastrate mai indelungat. Conservele din peste si conservele din fructe, legume pot fi plasate si pe usita frigiderului. Dar atentie, daca acestea au fost deschise, in special ma refer la cele care au ambalaj de metal, odata cu deschiderea incepe procesul de oxidare al produsului. Daca am deschis deja ambalajul il putem pune in alt ambalaj de sticla, inchidem etans capacelul si punem pe policioara din mijloc, nu pe raftul de pe usa frigiderului.” 

Cistita - infectie a tractului urinar. Elena Parpaut, medic obstetrician-ginecolog: „In urma unui tratament corect efectuat recidive nu trebuie sa fie, dar aceasta prevede tratarea atat a femeii cat si a partenerului sexual” - VIDEO

Pe polita de jos a frigiderului se plaseaza produsele care au o temperatura mai joasa de pastrare. Aici se includ alimentele pe care dorim sa le decongelam, dar si ouale.

Maria-Victoria RACU, MEDIC NUTRITIONIST: „O atentie maxima as vrea sa acord faptului ca atunci cand dorim sa le decongelam este important sa le punem intr-o caserola, fie intr-o farfurie si in nici un caz sa nu le punem direct pe frigider pentru ca o sa curga si este o sursa foarte mare de contaminare cu bacterii. Si este important, daca am pus carnea si pestele refrigerate sau care trebuie dezghetate alaturi sa nu punem produsele care au rams de ieri ca sa prevenim incrucisarea alimentelor: crud vs preparat. Tot aici plasam si ouale. Ouale nu se pun pe usita frigiderului, chiar daca avem acolo un spatiu conceput pentru oua, pentru ca usita se deschide foarte des si oul nu este protejat.”

In lada destinata pentru pastrarea cruditatilor, se recomanda sa nu fie combinate foarte multe fructe si legume si sa nu fie plasate in pachete inchise ermetic.

Maria-Victoria RACU, MEDIC NUTRITIONIST: „Fiecare fruct si leguma elimina gaze diferite si in momentul in care noi punem intr-un ambalaj de polietilena legat foarte strans ele se altereaza foarte repede. Fructele exotice precum bananele, citricele, kaki si alte fructe care sunt importate nu se tin la frigider, ci la temperatura camerei, deasemenea si legumele autohtone precum cartofii si ceapa.” 

Si, in final, pe usa frigiderului se pastreaza de obicei bauturile si conservele din fructe si legume. Pentru o organizare mai buna opteaza pentu caserole din sticla sau daca ai deja recipiente din plastic ar trebui sa verifici daca contin BPA - un produs cu actiune cancerigena demonstrata.

Articole din aceeasi categorie