Consumul de varza rosie este asociat, de asemenea, cu efecte protectoare asupra imunitatii si creierului. Nu mai putin importante sunt proprietatile sale benefice asupra pielii, studiile indicand efecte anti-imbatranire ale consumului de varza rosie. Aceasta leguma delicioasa poate avea inclusiv proprietati antiinflamatoare, protejand organismul de efectele nocive ale stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi.
Varza rosie poate fi consumata proaspata, murata, calita, insa isi pastreaza cel mai bine substantele nutritive daca nu este preparata termic.
Cate calorii are o portie de 100 de grame de varza rosie
Varza rosie are foarte putine calorii, dar fibre, vitamine si minerale din belsug. O portie de 100 de grame de varza rosie are doar 31 de calorii.
In ciuda numarului mic de calorii, varza este bogata in substante nutritive: potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, fosfor, cupru, vitaminele A, B, C, K.
Totodata, varza este o excelenta sursa de fibre, proteine si carbohidrati, un trio ideal pentru cei care sunt in cautarea unui aliment dietetic si satios, care tine de foame mult timp.
Ce beneficii are varza rosie pentru sanatatea ta
Aceasta leguma bogata in nutrienti are un rol foarte important pentru mentinerea sanatatii si prevenirea anumitor afectiuni. Potrivit specialistilor de la Harvard, consumul de varza in mod regulat este asociat cu un risc mai redus de aparitie a multor boli cronice.

Iata care sunt potentialele efecte benefice ale consumului de varza rosie:
Sustine imunitatea – datorita cantitatii mari de vitamina C, varza rosie are efect antioxidant si imunomodulator, protejand organismul de diverse infectii virale.
Te ajuta sa slabesti – numarul mic de calorii si cantitatea crescuta de fibre sunt motivele pentru care consumul acestei legume sprijina procesul de scadere in greutate, fara a resimti foamea.
Are proprietati antiimbatranire – varza rosie, datorita antioxidantilor din compozitie, poate ajuta la regenerarea celulara, prevenind aparitia semnelor de imbatranire prematura, cum sunt ridurile, liniile de expresie, petele de culoare inchisa si lipsa de elasticitate a pielii.
Buna pentru sanatatea oaselor – aceasta leguma contine vitamina K si calciu, magneziu, mangan, minerale esentiale pentru mentinerea densitatii osoase si prevenirea osteoporozei.
Protejeaza vederea – o portie de varza rosie iti asigura 33% din necesarul de vitamina A, foarte importanta pentru sanatatea ochilor. Aceasta vitamina este „livrata” sub 3 forme: betacaroten, luteina si zeaxantina, toate avand rol protector impotriva multor afectiuni oculare neurodegenerative, printre care cataracta si denenerescenta maculara.
Amelioreaza simptomele artritei – datorita antocianilor, varza rosie previne inflamatiile si reduce astfel manifestarile specifice artritei, precum durerile articulare si edemele.
Benefica pentru bolnavii de ulcer – aminoacizii din varza rosie pot ameliora durerile, balonarea, crampele, arsurile la stomac, constipatia, greata si senzatia de prea plin asociate acestei afectiuni a stomacului. De asemenea, poate avea efecte benefice in cazul pacientilor cu boala Crohn.
Efect protector asupra creierului – consumul de varza rosie este asociat cu un risc mai scazut de dezvoltare a dementei, datorita antioxidantilor care pot preveni acumularea de grasime in exces pe vasele de sange.
Potential anticancerigen – compusii puternici din varza rosie, cum sunt kaempferolul si sulforafanii, ar putea avea si rol preventiv impotriva dezvoltarii neoplasmelor. Consumul de legume crucifere, printre care se numara varza, broccoli, guliile, este asociat cu o reducere a cancerului de colon sau de san cu aproape 18%.
Buna pentru inima – varza rosie este bogata in antociani, antioxidanti care pot reduce cu pana la 30% riscul de infarct. De asemenea, consumul frecvent de varza poate regla in mod natural valorile tensiunii arteriale.

Ce reactii adverse poate avea consumul excesiv de varza
Desi este un aliment cu atat de multe beneficii, varza rosie ar trebui consumata cu prudenta de persoanele care sufera de hipo sau hipertiroidie, deoarece inhiba absorbtia de iod.
De asemenea, consumul excesiv de varza poate cauza balonare, flatulenta, colici abdominale si diaree, mai ales in cazul persoanelor care sufera de probleme digestive precum sindromul de intestin iritabil sau colita de fermentatie.
Pentru aceasta categorie de persoane este indicat consumul de varza fiarta, gatita, nu cruda sau murata.