12.01.2022
Ce greseli comit parintii in dezvoltarea copilului? Tatiana Blaga, logoped: „Ceea ce intalnesc foarte frecvent este lasarea copilului in fata gadget-urilor. Acest lucru este total gresit deoarece duce la degradarea, nu la dezvoltarea acestuia” - VIDEO

Tatiana Blaga, logoped, ne spune care sunt cele mai frecvente greseli comise de parinti in dezvoltarea copiilor, dar si ce trebuie sa facem ca acesta sa se dezvolte armonios, exclusiv intr-un interviu marca iSanatate.

„O greseala ar fi neglijarea copilului, ceea ce intalnesc frecvent este lasarea copilului in fata gadget-urilor. Tableta sau telefonul mobil nu invata copilul sa vorbeasca. Dimpotriva, acestea au efecte negative asupra dezvoltarii copilului in general si a dezvoltarii limbajului in particular. Aceasta tendinta nu este deloc benefica si ma ingrijoreaza foarte mult, deoarece se intampla la nivel global. Dezvoltarea limbajului se realizeaza prin interactiunea cu mama, ceilalti membrii a familiei inca din fasa. Copilului reactioneaza la stimuli din mediul inconjurator, emotii, recunoaste vocea, intoarce capul spre sursa sunetului, incepe sa le deosebeasca vocile, zgomotele, imita ceea ce face maturi la nivelul aparatului articulator etc. Exista niste etape de pregatire a dezvoltarii ulterioare ale limbajului care sunt foarte importante. Si ceea ca la varsta de aproximativ 5 ani deja toate sunetele sunt pronuntate corect, exprimarea verbala este coerenta sunt rezultatul evoluarii copilului din punct de vedere fonetico-fonematic si motoriu. Exista niste standarde de dezvoltare a copilului si in caz ca parintii observa ca ceva nu decurge "cum ar trebui" ar fi bine sa se adreseze specialistilor: neurologului si logopedului. La consultatii vin si parinti cu copii mici" , a spus logopedul. 

Prin urmare, aceste gadget-uri sunt aratate unui copil care nu este deloc pregatit si noi nu ne dam seama cat de mult rau ii putem face chiar si pentru acele 5 - 10 minute unui copil de varsta mica. 

„Eu cred ca nu are nevoie de ele copilului la asa o varsta. Chiar daca le folosim le folosim dozat si cu scop educativ, nu pentru a-l distra sau a-l tine linistit sa nu ne incurce la facut curat prin casa. Aceste lucruri fac diferenta. Gadget-urilor „polueaza" mediul fonic si informational, adica foarte multa informatie vizuala si fonica de-a gata pe care creierul nostru nu reuseste s-o perceapa si prelucreze. Cu atat mai mult creierul unui copil. El doar se sustrage de la lucruri reale si importante, supraincarcandu-se cu ceva ce nu-l ajuta. Dezvoltarea limbajului si comunicarii are loc fata in fata, vazand gura parintelui, ce face acesta, imitand aceste miscari copilul invata sa vorbeasca", a mai adaugat specialistul.

Asadar, este important ca mama, tata, bunica cine este in preajma unui copil sa vorbeasca foarte mult, adica sa se exprime, sa aiba o comunicare directa tete-a-tete care ajuta foarte mult in dezvoltarea copilului.

Pentru a afla mai multa informatie despre greselile comise de catre parinti in dezvoltarea copiilor, urmareste emisiunea iSanatate, la ora 11:00, doar la PRO TV!

Citeste si: Dependenta copiilor la gadgeturi devine tot mai actuala. Valeria Crasov, psiholog: „Copiii fac regres, mai ales cei mai mari, din cauza mai multor activitati cu telefonul” - VIDEO

Copilul tau petrece prea mult timp in fata gadgeturilor? Asta poate duce la agravarea miopiei. Afla de la Irina Rotaru, medic oftalmolog cum se manifesta aceasta afectiune, dar si ce pot face parintii - VIDEO

Gadgeturile moderne versus sanatatea ochilor. Timpul excesiv petrecut in fata gadgeturilor cauzeaza probleme de vedere la copii. Ce poti face ca sa le previi, afla de oftalmologul, Irina Rotaru: "Principalele acuze sunt legate de oboseala vizuala cronica" - VIDEO

Gadgeturile si retelele sociale ne pot afecta mai mult decat ne putem imagina. Daniela Hariton, psiholog-psihoterapeut: „ Sunt foarte multe filtre care iti permit sa devii perfect si te poate atrage in capcana de a nu te aprecia pe tine, cel natural”

Articole din aceeasi categorie