Ce este cistita si de ce apare?
Cistita este un proces infectios si inflamator in peretele vezicii urinare, localizat in principal in membrana mucoasa. Cistita afecteaza in principal femeile, iar acest lucru se datoreaza particularitatilor fiziologiei feminine.
Poate aparea cistita daca stai pe o podea rece sau mananci ceva gresit?
Tractul genital, rectul si uretra sunt locuite nu numai de microflore benefice, ci si de oportuniste. In conditii normale, prezenta sa nu ameninta cu probleme, deoarece cresterea sa activa este suprimata si controlata. Cu toate acestea, daca microflora din anus intra in uretra, lucru care s-ar putea intampla in timpul actului sexual, in acest caz, reproducerea florei patogene si oportuniste duce la aparitia inflamatiei.
Pana si mancarea poate fi de vina. Daca esti predispus la procese inflamatorii, ar trebui sa excluzi din meniu alimentele picante, sarate, prajite si grase, pentru a nu irita in continuare peretii vezicii urinare.
Cistita poate fi provocata si de agentii patogeni ai bolilor cu transmitere sexuala. Cel mai adesea acestea sunt:
• clamidie;
• gonoreea;
• trichomoniasis;
• ureaplasmoza;
• micoplasmoza.
Un pericol deosebit il prezinta formele latente de infectii genitale si cele care nu prezinta aproape niciun simptom. Sunt destul de frecvente si, de obicei, lipsesc simptomele din aceasta cauza, boala ar trebui sa treaca neobservata.
Este posibil ca purtatorul acestei sau altei infectii sa nu stie nici macar care este pericolul pentru partenerii sexuali. Un agent infectios din membranele mucoase ale organelor genitale intra cu usurinta in vezica prin uretra, provocand cistita. In acelasi timp, o femeie nu poate determina intotdeauna cu exactitate ce simptome au fost primare: din organele genitale sau din vezica.
Cum sa recunoastem cistita?
De regula, cistita provoaca urinare frecventa in portii mici, ceea ce aduce o senzatie de durere si arsura. Urina devine tulbure si are un miros puternic, neplacut. Nu este neobisnuit ca o cantitate mica de sange sa fie excretata impreuna cu urina. Cu cistita, se pot observa slabiciune si durere la nivelul spatelui inferior.
Formele severe de cistita acuta sunt extrem de rare - flegmonoase, gangrenoase, hemoragice, ulcerative. Acestea se caracterizeaza prin intoxicatie severa, temperatura corporala ridicata, oligurie (eliberarea unei cantitati mici de urina).
Consumul de sucuri si bauturi din fructe din fructe de padure este util, dar numai ca o componenta suplimentara care nu inlocuieste medicamentul principal. In timpul cistitei, alimentele condimentate, sarate si afumate ar trebui sa fie strict excluse, deoarece aceste alimente pot irita membrana mucoasa si pot creste durerea, inhiband astfel procesul de tratament.
Mancarea cu proteine - carne, leguminoase, lactate, bulionuri bogate - este, de asemenea, mai bine sa o mananci mai putin. Acest lucru face rinichii mai grei, care si asa lucreaza din greu in timpul cistitei.
Alcoolul este strict interzis. Cafeaua si ceaiul puternic ar trebui, de asemenea, abandonate, deoarece aceste bauturi, in special cele cu cafea, au un efect diuretic, care de asemenea provoaca o presiune asupra rinichilor si irita mucoasa inflamata a vezicii urinare, provocand disconfort.
Nu trebuie sa mergi la baie si la sauna, sa faci baie fierbinte. Acest lucru poate afecta negativ si chiar agrava cursul cistitei, in special in timpul unui proces inflamator exacerbat.
Cum se trateaza corect cistita?
Tactica terapeutica pentru cistita acuta este de a prescrie antibioterapie, odihna, baut multe lichide, caldura pe abdomenul inferior in timp ce preparatele picante si extractive sunt excluse din dieta.
In plus fata de antibiotice, medicul poate prescrie uroantiseptice, care, de asemenea, amelioreaza afectiunea.
Daca pacientul nu doreste sau, dintr-un anumit motiv, nu poate lua antibiotice, este permis sa se prescrie medicamente antiinflamatoare si analgezice, acesta vor elimina durerea si vor ajuta la ameliorarea starii.
Daca nu este tratata, cistita acuta poate reaparea adesea si poate fi dificil de tratat. De asemenea, poate provoca dezvoltarea unei infectii la rinichi, care va fi si mai dificil de combatut.
Ce trebuie facut pentru a preveni aparitia cistitei?
Igiena si prevenirea hipotermiei in primul rand. In plus, este important sa te tratezi cu promptitudine orice boli inflamatorii si infectii cu transmitere sexuala.
Daca cistita a aparut deja, atunci este imposibil sa o lasi nesupravegheata - starea acuta trebuie eliminata, procesul inflamator trebuie suprimat pentru a reduce probabilitatea de a dezvolta cistita cronica.