12.11.2022
Diagnosticul corect al parazitilor! Afla de la imunologul, Valentina Isidor Smesnoi, totul despre examenele medicale pe care trebuie sa le faci - VIDEO

Tratamentele eficiente sunt specifice fiecarui tip de parazit intestinal si fac ca localizarea si diagnosticul precis sa fie foarte importante pentru tratamentul corect al acestora.

Parazitii intestinali reprezinta o provocare deoarece stabilirea unui diagnostic corect este deseori complexa si de lunga durata.

Examenul coproparazitologic si testele imunologice sangvine sunt cele mai utilizate analize medicale pentru depistarea parazitilor intestinali. 

Parul gras - dusmanul de temut al tuturor femeilor! Medicul dermatolog, Veronica Vazdoaga, vine cu solutii care te vor ajuta sa scapi de aspectul inestetic al parului: „Este foarte importanta alegerea corecta a samponului” - VIDEO

Valentina ISIDOR SMESNOI, MEDIC IMUNOLOG: „Sunt 2 metode de baza. Prin examinarea maselor fecale, dar prin aceasta analiza noi nu o sa intalnim toate parazitozele. Cel mai frecvent putem vedea oxiuri, ascarida. Dar cel mai uzual si accesibil este determinarea anticorpilor din sange.” 

Examenul parazitologic al maselor fecale consta in depistarea parazitilor la microscop sau cu ochiul liber. Insa, pentru un rezultat corect si valid al investigatiei, pot fi necesare cateva examinari repetate, iar timpul de la recoltarea probei si pana la receptionarea in laborator nu trebuie sa depaseasca 2 ore. 

Valentina ISIDOR SMESNOI, MEDIC IMUNOLOG: „Pentru depistarea oualor de helminti avem nevoie de 5-6 probe ca sa dam de ei, depinde de ce portiune a maselor fecale a fost colectata. Iar daca noi nu il mai colectam corect(il lasam de cu seara si il ducem maine) evident ca nu o sa avem rezultate corecte. Este binevenit ca timpul de la recoltare pana la receptionare de catre un laborator sa nu dureze mai mult de 2 ore, 2 ore si ceva. Altfel se neutralizeaza si nu vom avea rezultate corecte, valide.”

Testele de sange ofera un mijloc de diagnostic util pentru anumiti paraziti intestinali pentru care examenul coproparazitologic nu este posibil sau suficient de concludent. Principiul de baza al acestor analize este detectarea antigenilor parazitilor sau anticorpilor produsi de sistemul imunitar atunci cand acesta incearca sa lupte impotriva unui parazit.

Atat de delicios! Carne de rata cu prune in paine neagra a la Chicu - VIDEO

Valentina ISIDOR SMESNOI, MEDIC IMUNOLOG:„Este recomandat sa fie recoltat sangele dimineata, pe nemancate. Ultima cina sa fie luata intre orele 6 si 7 fiind ca cu cat este mai corect, cu atat riscurile de a aparea rezultate fals pozitive sau fals negative o sa dispara. Daca pacientul va avea o cina copioasa bogata in proteine, lipide, atunci dimineata cand se colecteaza sangele si ulterior se centrifugheaza, respectiv se separa eritrocitele de ser si serul devine hilos si atunci din acest ser nu se poate face colectarea corecta, nu o sa fie rezultate valide.” 

In unele infectii parazitare, analizele de sange nu sunt suficiente si se recurge la detectia parazitului prin ultrasonografie.

Valentina ISIDOR SMESNOI, MEDIC IMUNOLOG: „Sunt asa parazitoze ca echinococoza unde in mare diagnosticul in mare parte il punem atat sangvin, cat si functional. In mare parte sunt afectati plamanii si ficatul. La ultrasonografie pot fi vazute chisturi specifice, pulmonare sau in ficat.”

Dansul in pereche - drumul spre succes! Afla de la doi adolescenti, pasionati de lumea dansului Ariana si Maxim, ce se ascunde in spatele fiecarei reprezentari - VIDEO

Orice investigatie pentru depistarea parazitilor trebuie sa inceapa cu consultarea unui medic.

Valentina ISIDOR SMESNOI, MEDIC IMUNOLOG: „Evident ca este preferential ca in primul rand sa fie consultat un medic pentru ca reiesind din simptome pot fi necesare si alte investigatii.”

Tratamentul parazitozelor este specific fiecarui tip de parazit, astfel localizarea si diagnosticul precis sunt extrem de importante pentru tratarea corecta a acestora.

Articole din aceeasi categorie